DE VIJF RITMES
 


 

De 5 Ritmes is ontwikkeld door Gabriëlle Roth. Haar liefde voor dans, beweging en het werken met mensen brachten haar tot het inzicht dat deze vijf ritmes in alle aspecten van het leven zijn terug te vinden en te herkennen.

De 5 Ritmes is een dansvorm die bestaat uit vijf verschillende fases. Deze zijn verbonden met de elementen, die weer terug te vinden zijn in onszelf.

VLOEIEND | Aarde: Dit ritme helpt om te aarden en te verbinden met onszelf in alle aspecten en met alles om ons heen. We openen de poort van ontvangen en stromen mee in de rivier van de dans. Deze dans is rond en zacht en heeft geen begin en eind, hoeken of lijnen.

STACCATO | Vuur: De muziek verandert in een ritmische beat. Elke beat doet je lichaam bewegen en nodigt je innerlijke vuur uit om wakker te worden en je doel te bepalen. De beat laat je hart spreken via je lijf.

CHAOS | Water: In de chaos breng je de aarde (vloeiend) samen met het vuur (staccato) en daarmee heb je de basis voor de totale overgave. Je laat iedere controle los en volgt de diepe wijsheid van je lichaam. De danser (de identificatie) verdwijnt en de dans (de beweging) blijft over.

LYRISCH | Lucht: Na deze overgave dient zich een lichtheid aan die ons meeneemt in het spel van het kind. In dit ritme is alles mogelijk en mag je bewegen en vliegen in een grenzeloze ruimte met alles wat er is.

STILTE | Compassie: Dit is het ritme waarin alles samenkomt en alles oplost in het niets. In de stilte van de beweging vind je de aanwezigheid en het zijns-bewustzijn. In alle eenvoud laten we de dans zijn eigen afronding vinden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

WAVE: Al deze ritmes achter elkaar wordt een wave genoemd. Een beweging die begint met de basis en zich langzaam opbouwt naar een extatische dans en eindigt in een diepe stilte. Elke wave begint met “bodyparts”. Dit is een manier om in ons lijf te komen.

VOOR WIE: Iedereen kan dansen, van jong tot oud, van fit en lenig tot stijf en stram. In elk mens zit een danser.

EN VERDER.....De Vijf Ritmes is een basisprincipe van hoe energie beweegt. Het lesgeven van Saryo is in de loop der jaren verder ontwikkeld naar een breder perspectief, waarin De Vijf Ritmes als basis dient van elke dans die hij aanbied.

 

 


 
  TERRA NOVA | Delfgauw, The Netherlands
Saryo van Lakerveld | +31 (0)6 481 52 072
Eva Bergerova | +31 (0)6 238 83 406


webdesign www.arteos.nl